Snèrtonderscheiding voor Pastor Gerard Verbakel

Pastor Gerard Verbakel kreeg zondagochtend 23 februari uit handen van Prins Robert d’n Uurste de belangrijkste onderscheiding van het Waoterrijk uitgereikt. De uitreiking vond dit jaar niet plaats op vrijdagavond tijdens het Snèrtbal, dat geldt als openingsbal van het Waoterrijkse carnaval, maar aansluitend op de Carnavalsmis.


De Snèrtonderscheiding wordt toegekend door het Ministerie van Algemene Zaoken van de Stichting Carnavalsorganisatie Nuland aan personen met een enorme verdienste, toewijding en trouw aan 't Waoterrijk in z’n geheel of het carnavalsgebeuren in het bijzonder.

 

 

Sinds 1984 is Gerard Verbakel pastor van ’t Waoterrijk en daarmee de langstzittende pastor die ons dorp ooit heeft gehad. Maar veel belangrijker is dat hij een pastor is die midden in dat dorp staat en het verenigingsleven een warm hart toedraagt. Ook de carnavalsviering maakt daar voor hem zeker deel van uit. Hij is op de Prinsenborrel in november altijd een van de eersten die de nieuwe Prins komt feliciteren met zijn benoeming, hij zit vooraan bij de Brulboei, de Waoterrijkse tonpraot-avonden waar hij zichtbaar van geniet, hij is een trouwe bezoeker van het Krakend Concert en hij levert jaarlijks een bijdrage aan ’t Waoterrijks Logbuukske, de carnavalskrant.

 

Volgens een interview in het Brabants Dagblad uit 2019 ziet hij zichzelf als meegaand, niet behoudend, en niet uitgesproken progressief. En dat kunnen wij als Carnavalsorganisatie beamen. Eigen muziek en invulling van de Carnavalsmis, mits met eerbied voor de liturgie, is voor Pastor Verbakel geen probleem, maar een welkome aanvulling.

 

Ook bijzondere ideeën zoals een Waoterrijske blauw-gele banier over de lengte van de kerktoren of een ontbijt in kerk na de Carnavalsmis kunnen op zijn ondersteuning rekenen. Toen ’t Waoterrijk een nieuwe Prinsenboot kreeg was Pastor Verbakel zelfs bereid deze op het Kerkplein voorafgaand aan de Optocht te zegenen voor een behouden vaart.

 

Het feit dat hij benaderbaar en geïnteresseerd is en open staat voor dit soort initiatieven, maakt hem geliefd bij de Waoterrijkers en zorgt ervoor dat zij de kerk nog steeds zien als toegankelijk in plaats van het gesloten instituut dat het in sommige dorpen is geworden. Kortom Pastor Verbakel is een uiterst waardevol onderdeel van de Waoterrijkse gemeenschap, die deze Snèrtonderscheiding meer dan verdient!

 

Na de Carnavalsmis volgde voor alle kerkgangers het gezellige carnavalsontbijt in de Parochiekerk van Nuland, dat sinds het jubileumjaar 2011 gratis wordt aangeboden en inmiddels een echte traditie is geworden.

 

 

 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
TikTok

Kuukske d'rbij? Gin probleem!