Snertonderscheiding 2024 voor Jan van der Bruggen

Jan van der Bruggen, uitbater van Café-Zaal ’t Leeuwke, kreeg vandaag uit handen van Prins Jelle d’n Uurste de belangrijkste onderscheiding van het Waoterrijk uitgereikt. De uitreiking vond dit jaar niet plaats tijdens het Snertbal, dat geldt als openingsbal van het Waoterrijkse carnaval, maar daaraan voorafgaand tijdens de prijsuitreiking van de wedstrijd Durpsversieren.


De Snertonderscheiding wordt toegekend door het Ministerie van Algemene Zaoken van de Stichting Carnavalsorganisatie Nuland aan personen met een enorme verdienste, toewijding en trouw aan 't Waoterrijk in z’n geheel of het carnavalsgebeuren in het bijzonder.

 

 

Jarenlang zorgde Jan voor de plek van samenkomst voor de Ankeroverdracht in het oude Raadhuis. Op zaterdagochtend werd iedereen hier ontvangen met een bèkske koffie, waarna hij in zijn functie als d’n Overzetter, als volleerd brigadier zorgde dat iedereen op uur en tijd veilig de weg kon oversteken naar het Raadhuis. Op carnavalszondag is ‘t Leeuwke een van de vaste spijkerplaatsen om naar de Optocht te kijken en sinds jaar en dag worden alle Waoterrijkers ook in zijn café uitgenodigd om op aswoensdag gezellig te komen nabuurten over Carnaval met de Prins, Adjudant, de leden van CO Nuland en natuurlijk alle horecamedewerkers die de carnavalsdagen voor ons klaarstonden. Het traditionele haringhappen. En het is Jan zeker toevertrouwd om voor het heerlijke visbuffet te zorgen dat hier vanzelfsprekend bij hoort.

 

Daarnaast was zijn café de afgelopen jaren meermalen het toneel voor Op Volle Toeren, het oergezellige, ouderwetse carnavalsfeest voor het ervaren carnavalspubliek vanaf 44 jaar, waar iedereen werd meegenomen naar vroegere tijden met veel bekende hits en oude vertrouwde carnavalskneiters!

 

Ook vonden door de jaren heen verschillende carnavalsclubs in zijn Leeuwke hun thuishonk, zoals De Raadshuisrakkers en De Pindollen, en konden De Pinbloazers er repeteren. Mede dankzij hem kon er van ’s-morgens tot ’s-avonds Carnaval door hen worden gevierd. 

 

De laatste jaren zijn gezondheidsproblemen hem helaas niet bespaard gebleven en het is voor hem dan ook niet altijd mogelijk om geopend te zijn, maar als het ook maar enigszins kan is de deur van ’t Leeuwke nog steeds open en is iedereen welkom!

Dit alles maakt dat Jan een grote staat van dienst heeft in het mogelijk maken van de Waoterrijkse carnavalsviering, maar zeer zeker ook voor het sociale leven in Nuland in het algemeen, want wat is een dorp nu zonder gezellig bruin café?

 

Kortom Jan van der Bruggen is een echte Waoterrijker, die met zijn Café-Zaal ’t Leeuwke een waardevol onderdeel is van onze Waoterrijkse gemeenschap en deze Snèrtonderscheiding meer dan verdient!

 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
TikTok

Kuukske d'rbij? Gin probleem!